HTML

A mentoringnak eljött az ideje

A mentoring segíti a mentorált karrierjét, fejlődését, saját útjának megtalálását, miközben a mentor saját maga is fejlődik, tanul, a szervezet, a környezet pedig harmonikusabban működik, mert javul az emberek megértése és elfogadása egymás iránt.

Friss topikok

2014.03.15. 06:59 isocrates_coaching

Reverse mentoring...

Reverse mentoring picture.jpg

A lenti videó tipikus példája annak, amikor az átadható készség, tudás a fiatalabb kollégában van meg, és ő tudja átadni ezt a tudást.

A mentoringnak - ami a coaching bátyja, vagy akár unokabátyja (a jó mentor az idő leganagyobb részében coachként működik...) - van helye a nap alatt... hiányzó, vagy sok helyen már meglévő láncsszem a szervezeti humán erőforrás fejlesztés palettáján. Annál is inkább így van ez, mert az old-fashioned mentoring, amikor az idősebb, tapasztalt kolléga/főnök pátyolgatja a fiatal, új belépőt, már a múlté, nagyon sokszor a fiatal kolléga olyan speciális készségekkel/tudással érkezik, amit a legfogékonyabb korában, gyerekkorában sajátított el és amellyel kapásból, az első napján hasznos lehet az egyébként az adott szakmában sokkal tapasztaltabb kolléga számára. Mind a kettőnek van valamije, ami hasznos a másiknak. 

Ha hasznos találkozásokat lehet létrehozni közöttük (ez lesz a HR dolga), a szervezet számára sokszoros előnyök keletkezhetnek. Nemcsak a kölcsönös tudástranszfer, de egymás szempontjainak, látásmódjának közvetett, és elkerülhetetlen megismerése, ezáltal egymás megértésének elősegítése, a kötődést segítő, informális emberi kapcsolatok kialakulása, ezek mind-mind a lehetséges előnyök közé tartoznak.

Általában ezekben az esetekben – amelyeket a szakirodalom időnként “reverse mentoring”-nak aposztrofál - "2 in 1" helyzet áll amúgy elő: a tapasztalt kolléga tudja segíteni a fiatalabb kollégát a folyamattal, az üzlettel, a feladatokkal kapcsolatban ("to learn the ropes" ou bien "d'apprendre les ficelles du métier"), míg pl. a számítógéphasználatban, social mediaban sokkal jobban edzett fiatalabb kolléga az ő komfort-zónájából tud támogatást nyújtani...

Watch the video and enjoy:

https://www.youtube.com/watch?v=enIi9iKleB0  

miklos.szilagyi@businesscoach.hu

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mentoring.blog.hu/api/trackback/id/tr615861076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása